Welcome to my blog, hope you enjoy reading
RSS

8 nov. 2013

La zoo

De ceva timp cumparasem un bumbacel frumos cu niste animalute simpatice dar nu prea stiam ce sa fac din el.De fapt ma gandeam la o paturica pentru un copilas, dar nu aveam in minte o ideea clara asupra a ceea ce vroiam sa fac. Ca de obicei , cand vreau sa ma apuc de lucru imi trec prin cap o sumedenie de idei , dar  nu intodeauna sunt cele mai potrivite. Am facut chiar si cateva schite incercand sa combin cat se poate de echilibrat culorile, sa pot obtine dimensiunea dorita..... etc.Apoi ca de obicei m-am oprit asupra a ceea ce mi s-a parut mie mai simplu dar care sa puna in evidenta cel mai bine motivul tesaturii.
Si asta este ceea ce a iesit

Sincer vorbind...nu ca ma laud dar e mai draguta in realitate decat in fotografie..

Sper sa va placa si voua

27 oct. 2013

O pilota roz pentru o fetita

De curand am terminat inca o pilota .De data aceasta este pentru o fetita... deci se intelege ca am folosit tesatura de bumbac imprimata in nuante de roz.Este foarte usor de realizat  deoarece de bazeaza pe un bloc simplu pe care l-am rotit de fiecare data la 90 grade .In realizarea acestei pilote m-am inspirat  dintr-un model pe care l-am gasit aici: http://www.babysbreathquilts.com



Blocul de la care am pornit este acesta:
Odata realizat acest bloc l-am rotit cu 90 de grade.
Astfel ca primul rand este acesta:


La fel am procedat si pentru randul 2 si 3



Si cu acelasi procedeu am obtinut si celelalte randuri.
Pentru A si B am utilizat doua tesaturi in nuante contrastante tocmai pentru a defini cat mai bine fiecare bloc in parte.
Pentru C am folosit  bumbac alb iar D si E sunt in nunate de roz.
Dimiensiunea finala a pilotei este de 110x125 cm
Bineinteles ca de obicei mi-am luat si o asistenta... de data asta este micuta BUFFY, cea care sta cocotata intr-un colt in dreapta.

13 oct. 2013

Croitorie..... si nu numai


Am gasit pe net o carte destul de interesanta despre diferite moduri de realizare a tiparelor si de modificare a acestora in functie de ceea ce se doreste a obtine.
Sunt descrise foarte bine diferite tipuri de obtinere a drapajelor, sau sunt explicate in ce mod pot fi ajustate manecile, sau cum se poate schimba o maneca clasica in una bufanta spre exemplu,sau cum se poate deschide pensa de bust pe diferite directii tocmai pentru a obtine diferite tipuri de croi
Pe mine m-a ajutat mult intrucat este destul de explicita in ciuda faptului ca este in spaniola...oricum se intelege foarte bine.
O recomand tuturor chiar si persoanelor care sunt la inceput de drum in croitorie


15 sept. 2013

Pilota pentru copiii

M-am gandit sa fac o pilota pentru un copilas.
Nu am ales un model sofisticat intru-cat am vrut sa fie ceva  simplu dar frumos... mai ales ca este facuta cu toata dragostea pentru un baietel de 2 luni.
Am folosit  bumbac alb, bleu, dar si multe blocuri destul de colorate ,tocmai pentru a da  acel iz  de vivacitate caracteristic  micutilori
Am matlasat-o  pe toata suprafata (apropo are 125cm lugime si 110 cm latime) si marturisesc ca m-am chinuit un pic deoarece masina mea de cusut aia miraculoasa s-a defectat si am folosit o masina simpla de cusut (un Singer), dar pana la urma am scos-o la capat.
Mi-am luat si o asistenta.... pe broscuta Tatiana care va pleca si ea impreuna cu paturica la micut....asta a fost dorinta ei cea mai mare



25 aug. 2013

Cateva idei pentru genti patchwork

De cateva zile ma tot  perind in dreapta si in stanga pentru ca vreau sa fac o geanta patchwork... vreau ceva mai special pentru ca este pentru o persoana foarte speciala.
Asa ca am facut cateva desene care .... trebuie sa recunosc nu prea m-au multumit asa ca m-am pus din nou pe cautat pe net ceva care sa ma scoata din impas. Si  sigur ca perseverenta mi-a fost rasplatita.
Am gasit o revista destul de interesanta cu  multe modele pentru genti. Nu imi place sa copii in amanunt un model. Da e adevarat ca ma inspir, sunt anumite linii, detalii la care eu nu m-am gandit inainte , si care daca imi plac le folosesc intr-un anumit model.Dar sa va arat mai bine ceea ce am gasit, poate va va inspira si pe voi.Revista este in limba rusa far desenele sunt elocvente deci ... nu cred ca vor fi probleme







Sursa:   http://www.liveinternet.ru/users/4334733/post192163077








Sursa   :http://www.liveinternet.ru/users/4334733/post192163077/










Sursa  :http://www.liveinternet.ru/users/4334733/post192163077/

Si cum acum este perioada pregatirilor pentru scoala iata si un model  de rucsac numai bun pentru asta











7 aug. 2013

Invitatie la ceai

Intr-una din aceste zilele stateam in fata calculatorului cu o ceasca de cafea in mana pe care o sorbeam in viteza  deoarece ca de obicei...nu  aveam timp.Si atunci m-am gandit cat de mult putem pierde prin  graba asta care ne invaluie si nu ne mai lasa.Uneori uitam sa mai stam sa-i ascultam pe cei pe care ii iubim, uitam ca ceea ce conteaza cel mai mult este dragostea celor din jur si nu zecile de probleme pe care le stringem in suflet si care cu timpul ne intuneca si  nu mai vedem nimic altceva  decat ceea ce eventual ne scapa in fuga  prin lumea problemelor noastre.
Asa ca m-am gandit sa fac ceva care sa imi aminteasca de timpurile trecute, cand " ceaiul de la ora 5" era sursa principala de socializare, cand fata catre fata  ascultai, intrebai, primeai raspunsuri.
Asa ca m-am pus pe lucru si am facut un set cu 4 servetel,un cos  perfect pentru biscuiti in citaeva cuvinte   ceva care sa ma imbie sa intrerup tot ce fac ,pentru un sfert de ora ,si sa stau in jurul alor mei  intorcand lumea pe toate fetele.


Si aste este ceea ce a iesit.








5 aug. 2013

Sac de jucarii ....si nu numai

Acum cateva zile m-am gandit sa fac un sac pentru jucarii  pentru cei mici .Mi-a iesit ceva de genul aceste:



Numai ca  destinatia initiala s-a schimbat si s-a transformat intr-un cos in care sa pot pune toate ustensilele mele de tricotat, incepand cu andrelele si terminand cu ghemuri de lana, sculuri, foarfece etc.
Este destul de simplu de facut si cred ca merita  pentru ca macar  asa pot fi puse toate intr-un singur loc.

Nu m-am invrednicit sa scriu un tutorial intrucat nu este nimic complicat .Practic am realizat  mai intii separat fiecare fata a sacului.Odata facute si matlasate le-am cusut obtinand asfel cadrul principal al cosului.
Pentru fundul sacului am facut o alta fata pe care am matlasat-tocmai pentru a da o anumita rigiditate necesara pentru a sustine cit mai bine sacul.Se cos cadrul principal al sacului si fundul ....si deja s-a conturat mica minune.Deoarece este destul de inalt-aproximativ 40 cm- a trebuit sa muchiez printr-un tighel fiecare latura a cosului pentru a da o anumita consistenta(cred ca daca nu as  fi facut asta ar fi fost destul de slab si fara forma).Separat se confectioneaza captuseala, se aplica pe cos, dupa care se bordeaza  gura sacului cu banda.La sfarsit se aplica cordonul.....
Dupa cum va spuneam ...nimic complicat

13 iul. 2013

Vintage

Daca este sa  pornim de la origini, cuvantul vintage vine din fraceza  antique vendenge  care la randul sau vine din latina vindēmia  ceea ce inseamna de fapt vin vechi.

Cu timpul acest concept s-a extins  fiind utilizat astazi pentru tot ceea ce inseamna obiect vechi ( cel putin 20 de ani) , care prezinta o anumita valoare  fie prin calitatea superioara a executiei, fie prin rafinament, fie datorita unor tehnici de executie care in ziua de azi sunt deja uitate dar care la timpul lor au constituit un punct de referinta pentru vremurile respective.
Marturisesc ca sunt fascinata de tot ceea ce inseamna vintage,deoarece in spatele fiecarui obiect este o poveste a unor vremuri de mult apuse cand lucrurile se faceau  bine cu un bunul gust dus la maxim, in care traditia si mestesugul trecea din tata in fiu si era imbunatatit den generatie in generatie.Din pacate azi ,in lumea asta super tehnologizata,in care fiecare crede ca poate face orice, s-au pierdut mult din valorile care odinioara dadeau clasa si rafinament. 
Ma uitam pe niste reviste vechi de moda de pe la 1913  si sincera sa fiu ma fascineaza si azi acele rochii drapate, corsetate  cu talia bine evidentiata prin cordoane de matase sau rochii  din matase taiate sub bust cu decolteuri  stilate cu boderii fine executate la mana






Multe dintre modele aceste pot fi foarte bine adaptate pentru niste rochii de seara super.

Acestea sunt niste rochii de mireasa vintage care pot fi oricand actualizate  pentru o nunta cu stil si cu parfum de belle epoque

Daca tot am amintit de rochii de mireasa nu pot sa nu ma  duc cu gandul la anii 50 in care au avut loc celebrele casatorii de poveste intre  John F.Kennedy vitorul presedinte SUA  si  Jacqueline Lee Bouvie (1953) intre Grace Kelly si principele Ranieri di Monaco(1956), Audrey Hepburn  si Mel Ferre (1954)
Rochia de mireasa pentru Grace Kelly a fost  realizata de catre Helen Rose si a fost facuta din aproximativ 24 m de matase,270 m de dantela veche de Valencia si 82 m  de tulle de matase pentru voal Si aceasta este rochia:

In anul 1959  Sahul Iranului  Mohamed Reza Pahlavi se casatoreste cu  Farah Diba



7 iul. 2013

Constructia tiparului de baza pentru bluza femei

Pentru a obtine o bluza cat mai corecta din punct de vedere al vestabilitatii este necesar sa realizam in primul rand un tipar corect, in functie de dimensiunile principale ale corpului..Pentru inceput se calculeaza dimensiunile de baza ale corpului



Lt (lungimea taliei)=Ic/4-2  unde Ic este inalitimea corpului (ex 168 cm)
Lb(lungimea bratului)=Ic/3+6 cm
Cs(circumf sold)= Cb+5cm, unde Cb este circumferinta bustului luata pe jumatate .De exemplu pentru o circumferinta a bustului de 96 cm masurata in calculul de mai sus se va lua 96/2=48 cm
Lsp(lungimea spatelui)= Cb/3+2cm
Lpt(lungimea pieptului)= Cb/8+13 cm
Bineinteles ca aceste marimi se pot obtine si direct prin masurarea pe corp a persoanei.Dar este foarte importnat sa corelam aceste marimi luate prin masuratoare directa cu cele obinute prin calcul.


Trasarea liniilor de baza
Incepem prin a trasa un unghi drept cu varful in A.
Punctele de baza se determina astfel:
AB=Lt/4+Cb/4
AT=Lt
AL este lungimea produsului
Odata ce pe verticala din A am stabilit punctele de mai sus ,prin acestea se traseaza perpendiculare pe verticala din A.
BB1=Lsp+Ad/3
Ad este adaos de lejeritate  si se adopta de obicei  intre 4 si 6 cm
BB2=Cb+Ad
B2B3=Lpt+Ad/3
B1B4=B1B3/2

Punctele astfel obtinute se stabilesc pe orizontala din B iar prin aceste puncte se traseaza perpendiculare  ce reprezinta de fapt liniile de baza in latimea tiparului
Pentru trasarea liniilor de contur se stabilesc mai multe puncte ajutatoare
Aa= (Cb+Ad)/8
aa1= Aa/4+0,5cm
A1a2=2cm
a2a3=1 cmPrin unirea punctelor A cu a1 si a1 cu a3 se obtine linia scobiturii gatului si umaruluiLLinia de mijloc a spatelui poate fi dreapta-AL- sau se poate devia pentru o mai buna modelare a tiparului pe conformatia corpului.Devierea se face astfel:
TT`=LL`=1.5-2cm
Pentru cusaturile laterale
T2T3=T2T4=2-3 cm
Linia spatelui se obtine unind B4 cu T3 si L2 iar a fetei B4 cu T4 si l2.Cele doua linii obtinute trebui sa fie arcuite spre talie pentru a conferii forma conformatiei corpului
La  fata se stabileste linia rascroiturii gatului:
A2A3=Aa+1cm
A2G=A3G1=3,5m
Din G se traseaza un arc de cerc  ce formeaza rascroitura gatului .Punctul G1 se uneste cu A1 pentru a stabilii linia umarului.
Pentru a stabilii pensa de bust se considera punctul B5
B2B5=B2B3/2
Din B5 se ridica o perpendiculara pana la linia A1G pe care o intersecteaza in punctul P
Linia B5P reprezinta linia din fata a pensei de bust.Pentru a stabilii cealalta latura se determina punctele P1,P2,P3
B5P1=B5P/2
Din punctul P se traseaza un arc de cerc cu centrul in B5 apoi se stabileste punctul P2
P1P2=(Cb/10)-0,5...1cm
B5P3=B5P (cele doua laturi ale pensei trebuie sa fie egale)
Se uneste B5 cu P2 prelungindu-se linia spre partea superioara unde se determina P3.
Se uneste P3 cu a4 stabilind astfel pozitia umarului
B1a4=Cb/4
 Umarul la fata  este compus din liniile G1P si P3P4 .Impreuna trebuke sa corespunda cu umarul de la spate astfel:
P3P4=a1a3-(G1P+1)
Contrasemnul manecii din scobitura se stabileste prin punctul R
B3R=4.5 cm
Cu linie continua se unesc punctele  a3 cu orizontala B1B3 cu R cu P4 obtinandu-se astfel linia de rascroitura a manecii.
Ajustarea prin pense atat a spatelui cat si a fetei se face astfel:
Pensa la spate se gaseste  in mijlocul latimii spatelui si se determina astfel:
BB6=BB1/2
Din B6 se duce o perpendiculara pana la linia tivului iar intersectia cu linia taliei se noteala cu t iar ci linia tivului cu l
B6B7=2...4 cm
tt1=tt2=2 cm
ll1=4...6 cm
Se unesc punctele astfel obtinute  si se formeaza pensa. Linia tivului si a taliei se definitiveaza astfel:
T1T6=L1L3=1 cm
Pensa la fata se obtine prin prelungirea dreptei Pb5 pana la tiv obtinandu-se astfel punctele t3 si l1
Varful pensei se stabileste in F
B5F=4...6 cm'
Adancimea pensei la talie se stabileste in functie de largime corelandu-se cu largimea dorita si cu circumferinta taliei.
t3t4=t3t5=2cm
l2l3=4-6 cm.
Am obtinut asfel tiparul de baza pentru o bluza.
Este foarte important de retinut ca pensa de bust de obicei se inchide pentru a putea fi deschisa pe alte directii transformandu-se in pensa de subrat, sau se poate deschide de exemplu pe linia cusaturii laterale..etc

Construirea tiparului de maneca

AB=(a3y+P4y1)/2-2 cm

a3y si P4y1 se determina prin masuratri  pe tiparul bluzei

AL= lungimea manecii
AA1=Cb/3+6 cm
BB2=B1B3=BB1/2
Din punctele B si L se traseaza perpendiculare obtinindu-se astfel liniile de baza in lungime
AA2=AA1/2
BR=B1R1=Cb/8
Ra=R1a1=RA2/2
aa2=a1a3=1cm
Partea inferioara a tivului este mai inclinata pentru a se mula dupa cot
L1L4=2....3 cm

Varful pensei de cot sw stabileste in pct C1
C1C5=3....4cm
Pe linia tivului latimea manecii este:

LL5=Cb/6+4 cm
L3L6=LL5-LL2
Se uneste  C5 cu L5 Si L6 stabilind asfel conturul pensei

5 iul. 2013

Citeva idei pentru casa-organizator

Am gasit pe un site rusesc( http://www.liveinternet.ru) cateva idei super pentru  asa numitele organizator ( acele lucruri cu multe buzunare care pot si puse pe perete sau peusa dulapului sau in bucatarie, de fapte unde  este necesar. Eu am doua facute cu mana mea , unul in baie si unul in camera mea de lucru , pentru ac ate , panglici , foarfecei...si multe multe altele.daca o sa ma invrednicesc o sa fac si un tutorial  pentru cine este incepator in ale meserii si doreste o oarecare indrumare. Nu ca as fi eu o experte dar deja dupa doua  oraganizator facute am capatat sa spunem oarecare experienta.




 

Sunt enorm de multe idei.Incepand de la niste simple aplicatii pe un buzunar pana la broderii complexe



Aici de exempmlu ceea ce impresioneaza este contrastul dintre  diferitele parti.De fapt este foarte simplu de realizat, avand in componentea  numai 3 buzunare, dar toto efectul este dat de contrast